Видове парфюмни композиции

Парфюмът може да остави впечатление на предизвикателство или интимност, на откритост или тайнственост, което да витае около нас различно дълго време. Всичко зависи от това какъв тип продукти използваме: Parfum или Eau de Toilette, Eau de Parfum или Spray Cologne. Всички те са съставени от ароматен концентрат, спирт и вода, и се отличават по техните пропорции. Понякога в съвсем малки дози се прибавят оцветители и антиокислители, но те не променят аромата.

Parfum
Най-концентрирани и интензивни са парфюмите. По френски маниер те се наричат Parfum, по английски - Perfume, има и трето поостаряло название - Extrait. Те се продават в малки флакони, най-често по 7 или 15 ml. При тях ароматният концентрат по правило е 20-30%. Парфюмите са най-скъпи, обикновено са в интересен по форма флакон и красива опаковка. Използват се най-скъпи естествени есенции от цветя, които в другите видове присъстват частично под формата на изкуствени заместители.

Eau de Parfum - EDP
В буквален превод означава вода от парфюм. По сила на аромата заема второ място, ароматните концентрати при него са 15–25% и 96% алкохол. Някои производители променят названието му на Parfum de Toilette (тоалетен парфюм). Eau de Parfum и всичките му варианти са най-подходящи за жени, при които парфюмирането е станало навик и необходимост.

Eau de Toilette - EDT
В превод означава тоалетна вода. При него ароматните концентрати са 10-20% (6-12% при мъжките) и 85% алкохол.. Мирише по-леко от Eau de Parfum и Parfum.

Eau de Cologne - EDC
Или одеколон. Аналог на Eau de Toilette. В парфюмерията рядко се произвежда за жени (обикновено за мъже) и има съвсем лек аромат. При американските парфюми се употребява думата Cologne. В тези случаи концентрацията на ароматните съставки е 12-25% и 80% (или още по-слаб) алкохол. и съответства на френските Eau de Parfum или Eau de Toilette.

Разликата е в съотношението на концентрацията на ароматичните масла и спирта и съответно в трайността и интензивността на аромата. Именно затова цената на един и същ аромат зависи от типа, под който се продава.В някои случаи думи като "extrme" и "concentre", добавени към името на аромата могат да разкрият напълно различни ароматни съотношения.Различните парфюмерийни къщи дават различни концентрации на всеки от техните парфюми.Затова може да се получи тоалетна вода от една къща да бъде по-концентрирана от парфюмната вода на друга къща.