Ароматни нотки

Нежните природни ухания галят сетивата, създават хармония и изпълват живота с радост, но като повечето красиви чудеса на природата, са неуловими и кратки. В стремежа си да запазят скъпоценните ухания и да им се наслаждават винаги, хората са уловили ароматите и са ги превърнали в парфюми. За да се насладите изцяло на вълшебните ухания на парфюмите, трябва да знаете нещо повече за тях.

Уханието, което пръска парфюма, се разделя на три ароматни части:

Най-напред до обонянието ни достигат върховите нотки – те обикновено са леки плодови, цветни есенции или подправки. Върховите бележки се състоят от малки, леки молекули, които се изпаряват бързо : те оформят първоначалното впечатление на човек за парфюм и по този начин са много важни за представата за парфюм.Това е и ароматът, с който посрещате хората около вас. Това продължава около 10-15 минути.

Следващият нюанс на аромата са сърцевидните нотки. Те са носители на основния аромат и се усещат след две-три вдъхвания на парфюма. В тази част на парфюма освен цветни и плодови нотки може да има билкови и морски ухания, екзотични подправки и етерични масла.Те влизат в контакт с Вашата кожа и създават уникален аромат, който за 15-20 минути се развива напълно и се запазва до 1 час от нанасянето на парфюма.

Основата на парфюма е разположена върху базовите нотки. Тяхното ухание стига до обонянието като лек дъх, който остава дори след като вече не вдишвате аромата на парфюма. В основата на уханията преобладават трайни билкови и дървесни есенции, подправки (ванилия, канела, джинджифил, пипер) и мускус. Нотките на базата носят дълбочина и твърдост на парфюм. Съединения на този клас често са фиксажите, които са използувани да държат и подпомагат силата от по-леките върхови и средни нотки. Състоейки се от големи, тежки молекули, които се изпаряват бавно, съединенията на този клас от ухания са типично богати и дълбоки.Те съставляват най-дълготрайната част от аромата.