Calvin Klein

Calvin Klein (Kалвин лайн) е роден на 19 ноември 1942 г. в Бронкс, Ню Йорк.

Kато тинейджър се разпалва стастта му към модата и рисуването, като често прекарва часове в скицирането на жени в костюми и рокли. Той се дипломира в колежа по изкуства и дизайн и следва в Модния институт по технологии в Манхатън, където среща Jayne Centre. През 1964 г. те се оженват, а това е две години след като Klein приключва следването си.

Вдъхновен от свежия и непретенциозен урбанистичен стил на нюйоркската младеж, той създава своя собствена компания през 1968 г. с финансовата подкрепа на приятеля си от детството Barry Schwartz, наема няколко жени, които да изработват ръчно създадените от него модели.

В началото на 70-те той представя своята запазена марка дънки, които той срязва по различен начин и поставя името си на задния джоб.

Следва и провокативна реклама, 15 – годишната Brooke Shields (Брук Шийлдс) казва “Нищо не може да застане между мен и моите Calvins” ("Nothing comes between me and my Calvins.") , с което предизвиква интереса на хората, които започват да купуват по 40 хиляди чифта на седмица.

През 1982 г., дизайнерът добавя своя стил и лого на боксерите и слипове и създава обширен пазар на бельо.

През годините, Klein е многократно критикуван за въздесъщите си и спорни рекламни кампании, най-вече тези с участието на Kate Moss, Mark Wahlberg и Antonio Sabato Jr.

Klein получава многократно признание за работата и таланта си той печели Coty Award през 1973, 1974 и 1975, което го прави най-младия дизайнер, отличен с тази награда, а също така и Council of Fashion Designers of America Award за дизайн на дамско и мъжко облекло за годините 1982, 1983, и 1986.

Дизайнерът е член на няколко комитета, като Council of Fashion Designers of America, Klein е любимец на звезди като Julia Roberts, Gwyneth Paltrow и Helen Hunt, както и на такива дизайнери като Miuccia Prada и Donna Karan.

Преди да се разведат през 1974 г., Klein и Centre имат дъщеричка Marci. През 1986, Klein се жени за Kelly Rector, но и този брак не просъществува.