Gucci

Gucci Group N.V. е една от световните водещи компании, която продава и предлага само луксозни стоки. Gucci създава дизайн, произвежда и разпространява висококачествени стоки, включително конфекция, дамски чанти, куфари, малки кожени аксесоари, обувки, бижута, вратовръзки и шалчета, очила, парфюми и козметика.

Групата управлява магазини на по-значимите пазари по целия свят, и продава на едро продукти на франчайзни магазини, безмитни бутици и някои водещи централни магазини. Gucci Group е собственост на PPR, които са световно доказали се в областта на продажбите на дребно и на луксозни стоки.

В продължение на повече от век, Gucci е свързвана със стоките, направени от кожа. През 1898 г. Guccio Gucci напуска Флоренция, Италия, за да се установи в Лондон, където работи в Savoy Hotel. Той е впечатлен от луксозния вид на куфарите на гостите, така че през 1905 се завръща в Италия и започва успешно да продава седла и дисаги.През 1922 г. той отваря магазин за кожени изделия и аксесоари, 10 години по-късно Gucci създава и мокасини с позлатени каишки. Това са единствените обувки в Ню Йоркския Музей на Модерните Изкуства.

През 1938 г. бутик на Gucci е отворен в Рим, а през 1949-а и в Милано. Бутици на Gucci отварят врати по целия свят, за което се грижат четиримата му синове: Aldo, Ugo, Vasco и Rudolfo. През ‘50-те Флоре ("Flore"), шалът на Gucci става популярен благодарение на Grace Kely.

През 1983 г. Rudolfo умира от рак и сина му Maurizio наследява неговата част. През 1989 Maurizio става президент на Gucci. Негови са думите, че има само един стандарт- най- доброто. Той притежава 50% от компанията, другите 50% са продадени на Investcorp, Бахреин. През ‘90-та, отношенията между Maurizio Gucci и Investcorp се влошават, като се стига и до разтрогване на договора. През 1991 Gucci декларира загуба от $ 37.8 млн.

През 1990 г. Tom Ford е поканен да се присъедини към Gucci и заедно с Daun Melo, изпълнителният директор и вицепрезидент, намаляват разходите като намаляват продуктите и реорганизират структурата на компанията напълно. До 1992 компанията показва доста по-добри финансови резултати, а моделите на юзди на Ford се превръщат в хит. През 1995 Maurizio Gucci е убит, обвинена за убийството е съпругата му.

Междувременно Tom Ford продължава да създава успешни модели облекло, което подсигурява успеха на компанията. Всеки следващ сезон той представя все по-добри колекции, и до ден днешен Gucci е една от най-печелившите дизайнерски къщи.

През 2001 Gucci финансира Stella McCartney, за да започне собствена модна линия, изкупува линията на Yves St. Laurent за конфекция, Rive Gauche, и Tom Ford започва да създава модели за нея.

Gucci винаги е била обичана марка сред звездите, имена на редовни клиенти на Gucci са: Jackie Onassis, Kim Novak, Sophia Loren, Elizabeth taylor, Rock Hudson, Clark gable, Duchess of Windsor, John Wayne, Sidney Poitier, Madonna, Audrey Hepburn, Jack Nicholson, Andrew Peacock, Gwyneth Paltrow.