Kолко траят ароматите и как да ги задържим?

  • Спрей за тяло 1-2 часа
  • Душ гел 2 часа
  • Одеколон 3 часа
  • Тоалетна вода 3-4 часа
  • Лосион за тяло 4-5 часа
  • kрем за тяло 5 часа
  • Парфюм 6-8 часа


От какво зависи трайността?
Само капчица парфюм беше нужна преди, за да мирише роклята седмици, месеци и даже години. Днешните аромати изветряват много бързо, защото е прието да се използват предимно тоалетни води, а не парфюми с голяма трайност. На съвременния човек – без значение мъж или жена, просто не му е нужен аромат, който да трае цяла седмица. Всяка вечер той взима душ, сменя дрехите си, денят му е изпълнен с делови ангажименти, вечерите предлагат по-романтични преживявания.

Темпът на живота ни е доста по-бърз, отколкото преди 100 години, затова и “Chanel № 5” днес трае не толкова дълго, както през 1921 г., когато е създаден този аромат. Освен това нашите баби са използвали натурални тъкани и на тях парфюмите са се задържали по-дълго, отколкото на синтетиката, която носим днес. Разликата е в съотношението на концентрацията на ароматичните масла и спирта и съответно в трайността и интензивността на аромата. Именно затова цената на един и същ аромат зависи от типа, под който се продава.

Най-концентрирани и интензивни са парфюмите. По сила на аромата и трайността Eau de Parfum заема второ място.Следват ги Eau de Toilette и Eau de Cologne. Продуктите за тяло също не са за подценяване.Те съдържат ароматни масла и употребявани заедно с парфюмите спомагат за засилването и поддържането на аромата.

Не съществува никакъв специален фиксатор на миризмата, който уж по-рано са добавяли в ароматите. Трайността на парфюма зависи от комбинацията на съставките, не се дължи на някаква алхимична тайна. Трайността на аромата зависи и от естествената способност на едно или друго вещество да мирише. Първи се изпаряват свежите миризми, цитрусовите и цветните се изпаряват малко по-бавно, дървесните – още по-бавно, и накрая - ориенталските. Всеки ингредиент има своя скорост на изпарение и това определя трайността на парфюмите.

Kак да „задъжим” аромата?

Ако не чувствате миризмата на вашия парфюм, това съвсем не значи, че другите не го усещат. Може би просто сте привикнали с него. Ако нанасяте тоалетна вода по-често от един-два пъти на ден, възможно е да се престаравате. Попитайте някой от заобикалящите ви не е ли прекалено интензивен ароматът на парфюма ви.

Често пъти нанасяме капки парфюм зад ушите и се оплакваме, че не се усеща. Оказва се, че има още няколко точки, които съхраняват безценното ухание. Парфюмът достига апогея си върху кожата, когато се поставя върху определени точки, където се усеща пулсът на сърцето: на китките, на сгъвките на лакътя, зад ушите, под мишниците, в основата на врата.

Използвайте парфюма преди обличане, за да може любимият аромат да бъде нанесен на възможно най-голяма площ на кожата. Така ще бъдете обгърнати от цял облак аромат. Освен това, на дрехата няма да останат петна. Ако искате парфюмът да трае по-дълго, нанесете го на овлажнена кожа. Той не се изпарява така бързо, когато има за какво да се “държи”. В случай, че използвате неароматизирани продукти за оформяне на косата, напръскайте тоалетна вода на четката, за да придадете на косите лек аромат.

Не забравяйте, че фирмите предлагат летни и зимни парфюми. За горещите дни са по-свежите и леки ухания, защото топлината допълнително усилва действието на ароматната композиция. От интензитета и може да ви заболи глава. ъм флакончетата с парфюми се отнасяйте с уважение. Запомнете, че те не обичат прякото действие на слънчевите лъчи и влажния въздух. Съхранявайте ги на прохладно и тъмно място. След употреба добре ги затваряйте. огато спортувате, използвайте тоалетна вода, а не тежки парфюми. През деня се пръскайте с по-леки аромати, а вечер – с една идея по-силни.Добре е да ползвате козметични продукти за тяло и парфюм от една козметична марка. Ако искате да усилите силата на аромата, пръснете и дрехите – под якичката и подгъва. В шкафовете за бельо поставете тампони, напоени с любимия ви парфюм.