Модните тенденции при парфюмите

Kогато избираме парфюм, както и всичко останало, което има отношение към перфектния ни външен вид и излъчване, се стремим да сме в крак с модата и в същото време да бъдем особени и неповторими. Ароматът отразява характера и подчертава индивидуалността.На парфюмерийния пазар, както и на всеки друг, модните тенденции са преходни. През изтеклото десетилетие предимство сред мъжките аромати имаха свежите, а сред женските – цветните. Днес по-актуални за силния пол са дървесните миризми, а за нежния - ориенталските. Модата в парфюмите е изцяло подвластна на процесите в общественото съзнание. Сега е модно да изявяваш себе си и да бъдеш неповторим, на което повече подхождат дървесните и ориенталските аромати.

Ароматите днес са палитра от класика и нетрадиционност.Да се робува на модата обаче, съвсем не е задължително, особено когато става дума за строго индивидуални и безкрайно различни вкусове. Може да изберете парфюм, който напълно отговаря на модните тенденции и дори ги изпреварва. Има жени, които не изневеряват на стила си винаги да предпочитат ултрамодерни аромати. Нежните и романтични натури пък избират меките цветни или флорални прозрачни аромати. Парфюмът, с който се чувствате добре, може да е далеч от променящите се в момента вкусове или дори да няма нищо общо с днешната мода.

Тенденциите се определят в голяма степен и от откритията в областта на суровините, с които работят парфюмеристите. Засега са известни далеч не всички естествени, срещащи се в природата аромати. Предстоят още открития и в начините за обработка на известните вече миризми, които ще позволят да се използват новите им нюанси. Преди 15 години беше открита технологията head spiese, благодарение на която ароматът се събира без цветът да се срязва, след което в лабораторни условия се реконструира натурална молекула на аромата. Природата е удивително интересна - сутрин цветът например мирише по-различно отколкото преди залез слънце.

През 1997 г. в Ню Йорк двама млади мъже се насочват към производството на необичайни парфюми. Те експериментират с домашни миризми. Вдъхновяват ги кухнята с уханията на зеленчукова супа, риба, домати, хляб и ароматите на гостната стая с килимчета, вмирисани на прах, старите дървени мебели. Въпреки че към продуктите им не беше проявен интерес, любопитният им експеримент не бе напразен – той успя да провокира и да раздвижи достатъчно силно духовете в този бранш.

Сега в палитрата на парфюмеристите има около 5000 миризми, но търсенията продължават. Любопитни са опитите с неприродните аромати. “Black Bulgari” например е мирис на градска улица. В него има капчица битуми, капчица каучук, асфалт... Дали ще се наложат подобни аромати, не може да се каже, но на парфюмеристите безспорно са необходими подобни експерименти.